søndag 8. september 2013

Øystein Dørum om Borgelig Oljepengebruk - Det Han Ikke Sa om Stoltenberg II

På dn.no advarer Øystein Dørum i DNB mot "borgelig pengebruk". DN skriver,
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets påpeker at det fremdeles er usikkerhet knyttet til Frps økte pengebruk, og at det kan utgjøre en trusel for norsk økonomi.
- Ingen økonom kan påstå at ti milliarder mer offentlig pengebruk ett år er forskjell på himmel og helvete. Det som eventuelt kunne skape reaksjoner i valutamarkedene, er å øke pengebruken og la det legge føringer for offentlige utgifter de kommende årene, sier Dørum til Dagens Næringsliv.
- For eksempel en vraking av handlingsregelen eller å heve uttaket til fem prosent i året. Det ville bety at den norske staten legger opp til permanent høyere oljepengebruk, noe som vil slå ut i valutamarkedet. Resultatet blir at kronen styrker seg, og det vil være skadelig for konkurranseevnen til norske bedrifter, sier han. 
Men hvorfor advarer han ikke mot den sittende regjerings pengebruk? Er han ikke klar over at Stoltenberg foreslår økt oljepengebruk på mer enn 9% neste år? Hvorfor nevner han ikke at det aldri før har blitt brukt mer oljepenger, både totalt og i prosent av inntekter for fastlandsøkonomien, som under Stoltenberg II regjeringen? Er han klar over at budsjettert oljepengebruk i år er kr 75 milliarder høyere enn i 2005 og kr 15 milliarder mer enn i fjor?

Den sittende regjeringen har allerede, for mange år siden, lagt opp til "permanent høyere oljepengebruk". Vi kan bare håpe at den nye regjeringen over tid bruker oljepengene betraktelig mer fornuftig enn den uansvarlige Stoltenberg II regjeringen og satser på mer verdiskapning for fastlandsnorge gjennom først og fremst å senke skatter og avgifter.

Til slutt, økonomer må slutte å mase om den "sterke" kronekursen og ikke glemme alle de som tjener på en sterk kronekurs (importører, nordmenn som bruker penger i utlandet etc). Hvis du sparer i norske kroner er det faktisk bra om de blir mer verd! Fokuser heller mer på skattenivået, innovasjon og de høye lønningene presset gjennom av LO og staten som ødelegger konkurranseevnen. Kortere sagt, legg forholdene til rette slik at næringer i fastlandnorge kan blomstre.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar