fredag 23. august 2013

Innstramming i 2014? Nei, tvert i mot, Stoltenberg foreslår nok en Økning av Oljepengebruken

"Statsminister Jens Stoltenberg er mer ansvarlig nå når han trolig taper valget enn han noen gang var mens han trygt regjerte" skriver Sofie Mathiassen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv i dag (her) og henviser til at Stoltenberg planlegger å bruke kr 50 milliarder mindre enn handlingsregelen tilsier i 2014. Hun skriver videre,
Statsminister Jens Stoltenberg forsøker aktivt å så tvil om de borgerlige partienes evne og vilje til å føre en ansvarlig finanspolitikk. Det er som et ledd i denne kampanjen vi må se budsjettlekkasjen han kom med i gårsdagens DN.
Da fortalte han at han vil legge frem et budsjett for 2014 hvor oljepengebruken er på bare tre prosent av oljefondet. Det vil i så fall være det strammeste budsjettet han har lagt frem de siste åtte årene, hvis vi bruker avstanden til handlingsregelen som mål på stramheten. Spørsmålet er hvorfor han måtte vente til han trolig går av med å være så ansvarlig.
 På dn.no i går ble Stoltenberg sitert (her),
Neste års oljepengebruk vil være på nivå med det laveste vi har hatt.
og
Vi vil, slik tallene nå står, legge opp til for neste år å bruke knapt 3 prosent av pensjonsfondet.
Både Mathiassen og Stoltenberg presenterer dette som det er en innstramming. Men dette er ingen innstramming. Snarere tvert imot. Det er videre ekspansjon av oljepengebruken.

Hvordan kan dette ha seg? I budsjettet for 2013 legger regjeringen opp til et oljekorrigert underskudd på ca kr 124 milliarder kroner (her) - det største underskuddet i norsk historie både i kroner og prosent av fastlandslands inntektene (ca -13.6%). For å dekke dette underskuddet overfører man så kr 124 milliarder fra oljefondet - det er dette tallet som representerer oljepengebruken. Da revidert budsjett ble lagt fram anslo regjeringen at dette ville tilsvare 3.3% av kapitalen i oljefondet.

I slutten av 2013 er markedsverdien av oljefondet anslått til kr 4,511 milliarder. Hvis man legger dette til grunn for Stoltenberg's "innstramming" for 2014 hvor han "bare" vil bruke 3% av oljefondet resulterer dette i en overføring på kr 135 milliarder pluss lommerusk fra oljefondet. Fikk du med deg det: kr 135 milliarder! 11 milliarder mer enn i 2013 og en økning av oljepengebruken på mer enn 9%!

Så nei Stoltenberg og nei Mathiassen. Kall en spade en spade, og økt pengebruk økt pengebruk. Man betaler regninger med kroner og ører og ikke med prosenter eller med "avstanden til handlingsregelen".

Så derfor Mathiassen, forslaget til Stoltenberg er ikke mer ansvarlig enn tidligere, det er tvertimot enda mer uansvarlig enn noen gang. Og nei, Stoltenberg, neste års oljepengebruk vil ikke være på nivå med det laveste dere har hatt - det blir tvertimot den høyeste noensinne! 

2 kommentarer:

  1. Nettopp. Og hvor mye har kostnadene (ekskl petroleum) på statsbudsjettet steget med under de rød-grønne? 80%? Og hele det norske folk tror på Stoltenberg's utsagn om at investeringer vil gi inflasjon. Nei, det er driftskostnadene til de rød-grønne som har gitt masseinflasjon i Norge. Se boligpriser for nyetablerende og pris/kvalitet på innenlandsproduerte tjenester.

    SvarSlett
  2. Godt sagt. Kostnadene (eskl petroleum) har økt med totalt ca 413 milliarder siden 2005 (basert på budsjett for 2013, fra ca kr 650 milliarder i 2005 til kr 1,063 milliarder i 2013). En økning på 63.6% - se her: http://www.ecpofi.com/2013/08/the-norwegian-parliamentary-election.html#.UhdmTRuno20

    SvarSlett